Canisterapia

„Psy dokážu odhaliť v ľuďoch to najlepšie. Robia ich ľudskejšími.“

Je považovaná za rehabilitačnú metódu, ktorá využíva vzťah medzi človekom a psom a slúži na podporu psychosociálneho zdravia ľudí všetkých vekových kategórií. Canisterapia má v praxi široké uplatnenie, využíva sa u osôb postihnutých telesne alebo mentálne, ale aj u klientov v rehabilitácií či u ostatných chorých. Canisterapia ovplyvňuje najmä problémy psychologické, citové a sociálno-integračné.

Prostredníctvom canisterapie je možné za pomoci využitia rôznych techník dosiahnuť zlepšenie stavu klienta na rôznych úrovniach ako sú rozvoj: hrubej motoriky,  jemnej motoriky, komunikačných schopností, rozumových schopností a orientácie.

Techniky a metódy využívané pri canisterapii:

Polohovanie klienta so psom je technika, ktorá sa úspešne používa u pacientov s kŕčovými stavmi, spazmami, pri hyperaktivite, problémoch s dýchaním. Pri polohovaní je pes cielene a kontrolovane umiestnený do pozície, v ktorej je v tesnom kontakte s dieťaťom. Pôsobenie telesného tepla psa vedie k uvoľneniu spazmov a lepšiemu prekrveniu končatín, vnímanie dychu a srdcového rytmu psa vedie k uvoľneniu pacienta, prehĺbeniu a zintenzívneniu dýchania.

Pohybové a statické hry so psom – a ich kombinácie aj s ďalšími technikami napomáhajú rozvoju hrubej motoriky. Používa sa slalom okolo psa, jeho obchádzanie, preliezanie, či podliezanie, aportovanie hračiek, chôdza so psom, preťahovanie sa o hračku a podobne. Je možné využívať rôzne hračky a pomôcky.

Pohybové vplývanie psa na človeka – pes, ktorý sa pohybuje okolo klienta, prípadne súbežne s ním, pozitívne vplýva na jeho motorické funkcie, jeho koncentráciu a pozornosť. Pohybujúci sa pes často upúta klientov s autizmom, s obmedzeným zmyslovým vnímaním (napr. poruchy zraku alebo sluchu).

Okrem vyššie uvedených metód sa využíva aj statické vplývanie psa na človeka, cielené dotyky klienta na telo psa, ovládanie psa slovnými povelmi, kŕmenie psa, starostlivosť o srsť psa, oblizovanie psom.

O autorovi: Spravca
Späť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *