Ergoterapia

Cieľom ergoterapie je podporovať zdravie a celkovú telesnú i duševnú pohodu jedinca, pomáhať rozvíjať jeho kvality a schopnosti.

Slovo ergoterapia pochádza z gréčtiny a v preklade znamená liečenie prácou (ergon – práca, therapia – liečenie). Vychádza z predpokladu, že človek má schopnosť zlepšiť kvalitu svojho zdravia a života práve pracovnými návykmi a aktivitami. Nie nadarmo sa hovorí, že práca šľachtí človeka. Je pre človeka úplne prirodzená, potrebná a prospešná, lebo mu dáva zmysel života. Prácou človek napĺňa životné ciele a vďaka nej má pocit, že je na svete potrebný a jeho existencia má zmysel. Ergoterapia sa  využíva na zlepšenie telesných a mentálnych funkcií a často býva aj súčasťou rehabilitácie.

Dá sa teda povedať, že cieľ ergoterapie je podporovať zdravie a celkovú telesnú i duševnú pohodu jedinca, pomáhať rozvíjať jeho kvality a schopnosti, napĺňať jeho sociálne role a začleňovať ho do spoločnosti a každodenného života.

Rovnako ako všetky druhy terapií, aj táto patrí do rúk skúsených a vyškolených ergoterapeutov, ktorí by mali poznať fyzický i psychický stav klienta, prostredie z ktorého pochádza a vedieť posúdiť jeho schopnosti a možnosti, aby ich spolu s klientom mohli ďalej rozvíjať.

Formy ergoterapie sú rôzne. U detí sa začína najmä hrou, u starších detí ľahšími prácami. V reedukačných centrách či sociálnych domovoch klienti často vytvárajú nové veci, úžitkové či ozdobné predmety, ktoré skrášľujú ich prostredie a robia im radosť. Taktiež majú možnosť zapojiť sa do každodenných činností, napr. upratovania, prípravy stravy, prania či žehlenia, kedy opäť nadobúdajú stratené pracovné návyky. Niekedy sa dokonca stáva, že pre takýchto ľudí sa práca stane koníčkom a činnosti, ktoré vykonávali ďaleko od rodiny, za múrmi domova neskôr vykonávajú aj doma a priúčajú k nim aj iných.

Ergoterapii sa aj na Slovensku dostáva čoraz viac priestoru v rôznych inštitúciách a venuje sa jej čoraz viac ľudí. Treba povedať, že v takom prípade nejde len o formu terapie, ale aj o ušľachtilú činnosť s cieľom pomáhať tým, ktorí to potrebujú.

O autorovi: Spravca
Späť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *