Aromaterapia

Aromaterapia je odvetvie fytoterapie a jej pôvod je v starom Egypte.

Odborníci sa zhodli na tom, že ide o alternatívnu prírodnú liečebnú metódu, pretože esencie pôsobia na čuch, čím vzbudzujú príjemné pocity. Ich sila je o to záhadnejšia, že vstupujú do rôznych metabolických procesov. V praxi to vyzerá tak, že sa vôňa dostane najskôr do nosa, odtiaľ putuje do krvného obehu a potom priamo k orgánom a centrálnej nervovej sústave. Ale pozor! Iba čistý olej má terapeutický účinok. Jeho lacné syntetické napodobeniny neublížia, no ani nepomôžu.

Treba podotknúť, že pod pojmom aromaterapia nerozumieme len inhalovanie. Oleje a esencie nájdu uplatnenie aj pri masáži alebo olejovom kúpeli – v tom prípade nestačí do vane nakvapkať tri či štyri kvapky oleja, ale zmiešať ich so smotanou alebo jojobovým olejom.

Ak hovoríme o bolesti, tak napríklad bolesť hlavy ustúpi po harmančeku, levanduli, pačuli či ružovom dreve. Aníz pomáha pri bolestiach brucha, ale zmierňuje aj kŕče. Citrón zas má schopnosť človeka rozveseliť, eukalyptus a citronela znížia horúčku.

Aromaterapia nepatrí len do ročných období jeseň a zima, ale aj do chladných jarných dní, dokonca aj letných. S chladným a daždivým počasím sa spája viac najmä pre pochmúrne nálady, ktoré nás navštevujú na jeseň akosi najčastejšie.

O autorovi: Spravca
Späť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *