TFAATF – „Športujeme s Belom“

Od 19.februára 2016 do 30. júla 2016 prostredníctvom GRANTOVÉHO PROGRAMU „T“ FOR ALL, ALL FOR „T“ ROK 2016, realizujeme projekt „Športujeme s Belom“ vďaka podpore Nadačného fondu T-Systems Slovakia spravovaného Karpatskou nadáciou.  Názov projektu nebol náhodný. Belo Špišák je zamestnanec T-systems Slovakia a náš veľký kamarát, ktorý je aktívnym dobrovoľníkom pri rôznych aktivitách s autistickými deťmi. Belo nám svojím charitatívnym behom (Beh Košice – Praha) veľmi pomohol a inšpiroval naše deti k športovaniu.

Počas trvania projektu, ale aj po ukončení, plánujeme pravidelne s deťmi nacvičovať športové aktivity, s využitím zakúpených športových pomôcok. V júni, počas letnej olympiády naše deti  predvedú, čo sa všetko naučili.

Naším zámerom je zlepšenie kvality života osôb s poruchou autistického spektra, s cieľom  rozvoja pohybových schopností, zručností a talentu detí, vyjadrenia ich vnútorných pohnútok prostredníctvom pohybu a zvýšenia ich pohybovej aktivity. Prostredníctvom športových pomôcok a zariadení pôsobiť  na rozvoj zdravotnej, telesnej zdatnosti, motoriky a koordinácie detí. Deti budú mať priestor, okrem súťaženia, tiež vyjadriť svoj vnútorný svet  a sprostredkovať ho prostredníctvom pohybu iným, v neformálnom a uvoľnenom prostredí zábavy a športu.

Vďaka tomuto  projektu sme zakúpili:

Cyklotrenažér.  Jazda na cyklotrenažéri priaznivo pôsobí na obehový systém a zároveň posilňuje  lýtka, stehná, ale aj zadok (pri pozícii postojačky) a pozdĺžne chrbtové svalstvo (pri zaľahnutí). Cyklistický trenažér je ideálny na preverovanie vlastnej fyzickej zdatnosti, pôsobí na rozvoj koordinácie (mnoho detí s autizmom sa nevie naučiť jazdiť na klasickom bicykli, neudrží rovnováhu, nevie udržať smer).

Bodyzorb. Zorbing je obľúbeným a zábavným športom, ktorý vyhľadávajú nielen deti ale rovnako aj dospelí. Bodyzorbing je nová zábava, ktorá sa dá využiť skoro kedykoľvek a kdekoľvek. Na futbalových zápasoch, bežeckých aktivitách alebo len tak na vybláznenie. Bodyzorbing je zábava, ktorá je zároveň 100% bezpečná. K bodyzorbu je totiž pripojený postroj, ktorý bude pevne držať na ramenách. Rúčky sú umiestnené vo vnútri, takže nad zorbom je plná kontrola. V zorbe sa nemôžu poraniť ani ruky ani ramená, bezpečnostné pásy držia jazdcovu hlavu mimo zeme, takže sa nárazom nepoškodí ani hlava. Bodyzorb je navrhnutý tak, aby sa nepretáčal prirýchlo, takže sa nezrania ani nohy. Vyrobený je z vysoko kvalitného materiálu a má všetky potrebné certifikáty a testy.

Fukár – potrebný na nafukovanie bodyzorbu.

15. júna sme organizovali letnú olympiádu. Svoju dlhodobú snahu zvyšovať svoju športovú zdatnosť deti zúročili v rôznych športových disciplínach. Skok do diaľky z miesta, do piesku, bodyzorbing, hod do koša, kop na bránku, cyklotrenažér, bežiaci pás, hod na cieľ, prekážková dráha a pod. Všetky deti boli ocenené diplomami a medailami, z čoho mali veľkú radosť. Každé dieťa bolo víťazom a nadobudlo motiváciu ku ďalšej fyzickej aktivite a kladný vzťah k športu. Počas trvania projektu dobrovoľníci odpracovali približne 150 brigádnických hodín, za čo im veľmi ďakujeme.

Vychádzajúc z individuálnych hodnotení pôsobenia športových aktivít na deti s autizmom možno konštatovať, že projekt bol veľkým prínosom pre deti. Preto chceme v športových aktivitách za účasti dobrovoľníkov pokračovať aj naďalej.

Ďakujeme 🙂

     
« z 2 »
O autorovi: Spravca
Späť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *